Hoe verzorg ik mijn tanden en tandvlees?

Hoe verzorg ik mijn tanden en tandvlees?

482

Het verzorgen van je tanden en tandvlees is heel belangrijk!!

Helaas heb ik na m’n zwangerschap last van ontstoken tandvlees. Eén van de minpuntjes zeg maar, waar niemand het over wil hebben.

Heb tijdens m’n zwangerschap steeds goed gepoetst en ben netjes bij de tandarts op controle geweest… En toch heb ik er last van.

Maar aangezien ik vast niet de enige vrouw ben die last heeft van ontstoken tandvlees (of er nu een zwangerschap was of niet), vond ik dat dit onderwerp toch wel aan bod moet komen.

Ookal krijgen we met de paplepel mee dat je je tanden goed moet poetsen, “vergeten” we het af en toe nog wel eens.

Vieze plaatjes met wat er kan gebeuren als je niet goed poetst, die wil ik hier echt niet bijzetten (is echt vies, brrrr).

Bij m’n laatste bezoek aan de tandarts, benadrukte hij nogmaals hoe belangrijk ook het flossen is!

Hoe verzorg je je tanden en tandvlees dus goed?

Op Gezondheid.be vond ik een handig overzicht ;-).

1. Poetsen

Het poetsen van je tanden doe je natuurlijk met een goede tandenborstel.

Of dat nu een elektrische is of een gewone, dat maakt niet uit. Gewoon kiezen wat voor jou het prettigste is.

Hou ook rekening met de hardheid van de haartjes. Bloedt je tandvlees echt heel gemakkelijk, ga dan voor zachte haartjes!

Juiste tandenborstel gevonden? Plaats deze dan in een hoek van 45° tegen je tandvlees en maak kleine cirkelvormige bewegingen; van links naar rechts en omgekeerd.

Doe dan hetzelfde voor de buitenkant van de tanden, en ook de binnenkant!

De binnenkant van de voorste tanden kan je poetsen door je tandenborstel verticaal te houden en kleine op- en neerwaartse bewegingen te maken.

Dan nog enkele tips

Een goede poetsbeurt duurt minstens 2 à 3 minuten (op sommige elektrische tandenborstels zie je de tijd dat je gepoetst hebt ;-)).

Poetst zeker elke morgen en elke avond! Als je gaat slapen zonder je tanden te poetsen, krijgen de zuren veel te veel tijd om in te werken op je tanden.

Ga zeker je tanden NIET poetsen als je zure vruchten gegeten hebt of vruchtensap gedronken hebt. Door de combinatie van het zuur en het borstelen wekt dit tand slijtage op.

2. Flossen

Interdentale reiniging is ook erg belangrijk. Dit zijn de holtes tussen de tanden. Als hier wat eten blijft zitten, kan je tandvlees gemakkelijk gaan ontsteken…

De meest gekende vorm van interdentale reiniging is het flossen. Maar ook tandenstokers kan je gebruiken, of interdentale borsteltjes.

Flossen gebeurt met tanddraad of tandzijde. Per keer heb je ongeveer 40 centimeter nodig. Wikkel het rond je 2 wijsvingers, of wat voor jou het gemakkelijkste werkt. Per tand gebruik je een “vers” stukje.

Het vraagt wel enige oefening, dus als je er niet onmiddellijk handig mee bent dan ben je echt niet de enige ;-).

Niet zo “smakelijk” om te vertellen, maar in het begin bloedde mijn tandvlees echt wel heel erg als ik floste. Het deed ook pijn. Maar toch doorgezet en na 2 dagen ‘s morgens en ‘s avonds flink te hebben geflost, bloedde het bijna niet meer!!

3. Spoelen

Na je tanden goed te hebben gepoetst, en ook de interdentale reiniging netjes te hebben gedaan, zijn je tanden inderdaad in orde.

Maar je tanden vullen eigenlijk maar 25% van je mondholte. De overige 75% zal dus ook nog gereinigd moeten worden.

Daar kan mondspoeling hulp bij bieden. Mondspoeling komt namelijk op plaatsen waar je met andere hulpmiddelen (zoals een borstel en draad) niet kan komen.

Een mondspoeling met antibacteriële eigenschappen zal ervoor zorgen dat de ontwikkeling van bacteriën die tandplak veroorzaken sterk zal verminderen.

Er zijn vele soorten en merken van mondspoeling. Ook hier geldt weer dat je deze moet kiezen die jij het prettigste vindt.

Ikzelf heb namelijk al eens de mondspoeling van Lysterine Tand en Tandvlees (de groene) gehad, maar die vond ik echt niet prettig in m’n mond!!! De Lysterine Total Care (de paarse) die ging dan weer wel vond ik :-).


Tot slot nog even vermelden dat suikervrije kauwgom NOOIT het poetsen van de tanden mag vervangen!!

De kauwgom zal wel helpen bij het verzorgen van de tanden. Er wordt door het kauwen namelijk meer speeksel aangemaakt. En speeksel is een natuurlijke bescherming tegen tandbederf ;-).